sobota, 20 lutego 2010

Czekoladowe eklery :)


kochani w ramach czekoladowego weekendu ,zapraszam na CZEKOLADOWE EKLERY
oto przepis
ciasto ptysiowe: po1/2 szkl wody i mleka, 10 dag masla pokrojonego w kawalki, po 1/4 lyzeczki soli i cukru, lyzeczka proszku do pieczenia, szkl mąki, 5 dużych jaj
krem czekoladowy: 2 szkl mleka, 4 duże żółtka, 6 lyżek cukru, 3 lyzki przesianej mąki kukrydzianej, 20 dag stopionej gorzkiej czekolady, 4 dag masla

robimy ciasto ptysiowe:
zagotowujemy mleko z masłem w, cukrem i solą. wsypujemy mąkę, pogrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. wkładamy do miski, wbijamy po 1 jajku , cały czas ucierając mikserem i dodajemy proszek do pieczenia. rozgrzewamy piekarnik do 190 st , 2 blachy wyściełamy pergaminie, rękaw cukierniczy wypełniamy ciastem i wyciskamy 10-cm eklery , pieczemy ok 20 min
robimy krem czekoladowy:
zagotowujemy mleko,ucieramy żóltka z cukrem i mąką.do masy dodajemy 2 łyki wrzącego mleka, stale ucierając, potem powoli wlewamy pozotałe mleko. masę przecieramy przez sitko do rondelka, aby usunąć wszystkie grudki. zagotowujemy ciągle energicznie mieszając, pozostawiamy 1-2 min na ogniu. wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. porcjami wkręcamy masło , mieszamy i czekamy do całkowitego wystygnięcia.
każdego eklera przecinamy wzdłuż na pół i napełniamy kremem.
eklerki polewamy polewą czekoladową :) ja akurat miałam polewę z orzechami ;)
pyszności :) SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Eklery to moja mala wielka slabosc ;))

    Pozdrawiam serdecznie!

    I dziekuje za maila :)

    OdpowiedzUsuń