niedziela, 5 czerwca 2011

Zapraszam na ciasto :D


Z rabarbarem i migdałową kruszonką .Wszyscy tak o tym rabarbarze..poszukiwania w sieci przyniosly efekt i znalazlam odpowiedni wg mnie przespis..więc wczoraj przed godziną 21 - mówię do męża - przejdziemy się do Tesco ??? w końcu mamy rzut beretem ..i zakupilismy owe czerwone łodygi za całe 77 groszy!!! i tak o godzinie 22.15 ciasto wylądowało w piekarniku , mniammm, pysznosci POLECAM
oto przepis:
240 g mąki krupczatki, 190 g białego cukru
125 g margaryny, 3 jajka
1 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml śmietanki ukwaszonej 18%
40 dag ogonków liściowych rabarbaru + 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu

Margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Reszta bardzo prosta, wystarczy wszystko wrzucić do dużej miski i zmiksować ;-) Utrzyj margarynę z cukrem oraz cukrem waniliowym w dużej misce za pomocą miksera na małych obrotach. Dodawaj stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon stale miksując. Na sam koniec dodaj ok. 150 ml gęstej kwaśnej śmietanki 18%, zmiksuj. Ciasto powinno być gęste, ale jeszcze powoli spływa z łyżki.Wylewamy ciasto na okragłą tortownicę , na ciasto kładziemy rabarbar i posypujemy kruszonką.Piec 35-40 minut w temp.180st.

a oto przepis na kruszonkę :
60 g masła, oziębionego
60 g cukru drobnego
szczypta soli
60 g mąki pszennej
60 g utartych migdałów (posiekałam płatki)

Masło pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Przełóż do miski, dodaj cukier, sól, mąkę oraz posiekane (lub utarte) migdały. Całość rozcieraj za pomocą drewnianej łyżki, aż utworzą się grudki zbliżonej wielkości.
Wielu z nas rozciera składniki palcami, aż drobinki masła pokryją się mąką i migdałami. Podobno lepiej rozcierać składniki drewnianą łyżką, ponieważ w ten sposób masło nie zacznie się częściowo roztapiać, jak to ma miejsce w przypadku rozcierania palcami. Dzięki temu otrzymana kruszonka jest bardziej krucha. Otrzymaną kruszonkę wstaw do lodówki. Wyłóż ją tuż przed użyciem.

1 komentarz: